Your Wishlist is currently empty.

Blogg

Historien om att starta ett bryggeri…….

Något som en till en början kan verka ganska enkelt, men ack vad vi bedrog oss……

När Tom funderade på vad han ville bli när han skulle bli stor var musik det första som alltid dök upp i tankarna. Så länge vi alla minns har Tom älskat musik. Först var det freestyle, sedan bärbar CD-spelare, minidisc och sedan fick han sin iPod som var med över allt precis alltid. Lika mycket som Tom älskar musik, lika kass är han på att spela instrument, sjunga, klappa takten….. ja ni förstår. En musikkarriär var alltså inget alternativ. Intresse nummer två på Toms lista var öl så för att inte krångla till något bestämde han sig för att öl är det han ska jobba med när han blir stor.

Tom började brygga hemma i sin lägenhet och 2014 fördes många diskussioner kring öl, hållbarhet och att vi ville göra något kul tillsammans. Att vi skulle starta ett bryggeri kom upp på förslag och det lät både kul, spännande och utmanande. Tom var den som bryggt hemma under flera år och var den som satt inne med ölkunnandet. Jens gillade att starta upp projekt speciellt med fokus på hållbarhet. Suzanne och Ingmar hängde med.

Tom bokade in sig på en av Europas största ölmässor i München. När ha kom hem hade han påse efter påse med kataloger och broschyrer med allt vi kan tänkas behöva för att starta vårt bryggeri. Det mest väsentliga, själva bryggverket, var vi överens om var en viktig investering och att vi inte skulle snåla. Tom hade fattat tycke för en Österrikisk tillverkare som hette LABU som drevs av tredje generationen i familjen Buchrucker. För att få en bild av deras produkter, service och tillgång till reservdelar började Jens kontakta svenska bryggerier som använde LABUs bryggverk. När han fick tag på Hans från Wermlands Brygghus blev samtalet långvarigt och Hans var väldigt mån om att berätta alla fördelar med LABUS bryggverk. I slutet av samtalet kom det sedan fram att de hade köpt ett nytt bryggverk och att deras befintliga skulle vara till salu inom kort.

Vi bokade rum på ett vandrarhem och satte oss i bilen och körde upp till Hans i Kristinehamn. Vi fick se bryggverket i drift och inledde omgående förhandlingarna. Offerter togs in på et nytt bryggverk från LABU som vi kunde jämföra med Hans pris på sitt begagnade bryggverk. När vi vägt för- och nackdelar mot varandra, där den snabbare leveranstiden av ett begagnat bryggverk blev avgörande slog vi till.

Nu behövde vi snabbt ett ”brygghus”, alltså en bryggerilokal som uppfyllde alla livsmedels- och hygienkrav. Vi hade först tittat på ett 500-liters bryggverk som vi tyckte kunde vara en lagom storlek för oss men hande nu råkat köpa ett 1000-liters istället. Tanken var att bryggeriet skulle vara på Ingmars gård Vismarlövsgården. För att få funktionella lokaler skickades bygglov in till Svedala kommun. Helt smärtfritt var det inte att få bygglov utan det var ganska många vändor fram och tillbaka innan allt var klart. Den 7 augusti sattes spaden i marken. Hönshuset flyttades för att ge plats till bryggeriet. När hönshuset var klart och bygget var påbörjat hände något exceptionellt.

Assartorps Säteri blev till salu! Jens kände att detta var ”once in a lifetime” och ville absolut inte missa denna möjlighet. Efter mycket räknande och många, långa diskussioner med Ingmar och banken köptes säteriet. Detta blev ju då en klockren plats för att ha bryggeriet på i stället. I denna vackra omgivning fanns det dessutom en festlokal där man kunde se vilka härliga ölprovningar vi skulle kunna ha där. Vad som inte var lika klockrent var att vi nu helt plötsligt hamnat ett par hundra meter in på Lunds kommungräns. Nya bygglov skulle skickas in, nya personer skulle kontaktas, nya diskussioner. Detta var lättare sagt än gjort. Hade det varit komplicerat med Svedala så tog Lund det till nya nivåer.

Sommaren 2018 var tillstånden klara och det började ta form. Vintern 2018/2019 tar vi in bryggverket och tankar i bryggeriet. Mycket städande och putsande blev det innan vi var nöjda. Installationer och färdigställande av bryggeriet tog tid men i maj 2019 var vi äntligen redo för den stora dagen – den första bryggningen skulle ske. När allt testades genom kom chocken – vi fick inte igång datorn som styrde bryggverket. Intensiva kontakter med tillverkaren inleddes. Tillsammans med dem kom vi fram till att bryggverket stått utan ström för länge. Ja, det var bara att bita i det sura äpplet och skicka ner datorn till Österrike för att kalibreras om mot deras utrustning. Ett par veckor senare kom datorn tillbaka. På fredagen testade vi genom all utrustning inför bryggning på måndagen. Ja!! Allt fungerade!

På helgen brakade vädrets makter ut i sina värsta åskväder! Bryggverket som innan stått utan ström – stod nu med strömsladden inkopplad. Blixten slår ner! Neeej!!! Ja, var tror ni den slog ner? Jo, såklart i elnätet som försedde vårt bryggverk med ström!! Den helt ny reparerade datorn helt utslagen igen! Kan man ha sån otur?? Svar – ja…….! Efter ett försök att få den lagad i Sverige utan resultat fick vi skicka iväg datorn till tillverkaren i Tyskland för nya reparationer. Nu var det inte programvaran som var sönder utan hårdvaran. Väl tillbaka testades den på nytt men vi insåg snabbt att problemet kvarstod. Ner till Tyskland igen som till en början stod rådvilla inför problemet. Efter ett par veckors tester kom den tillbaka och tro det eller ej – Den fungerade!!! 🙂

Nu hade tiden gått och vår första ölmässa, Great Swedish Beer festival, började närma sig. När vi anmälde oss till denna tyckte vi att vi hade all tid i världen för att brygga de bästa ölen. Men ack det blev ingen tid kvar till testbryggningar utan det blev skarpt läge direkt!! Många sena kvällar och nätter i bryggeriet ledde till att vi i alla fall fick fram vår öl till festivalen och för oss blev det en succé. Vi började känna att vi ”var på gång”, det enda som återstod nu var att få igång tappmaskinen till flaskorna som vi köpt in ett halvår tidigare. Veckan efter festivalen kom leverantören dit för att installera maskinen. Naturligtvis kom det att visa sig att detta inte heller skulle gå på räls. Efter flera besök och försök att få maskinen att fungera utan att lyckas började vi misströsta. Julen började närma sig och vi kände att vi måste i alla fall få ut vår julöl innan jul. Kniven på strupen igen! Fem dagar innan jul hade vi fått ihop lite flaskor. Tur vi hade många trogna Instagramföljare och supportrar som var snabba med att beställa! 1200 flaskor fick vi sålt på dessa dagar! Tack till er alla som verkligen gjorde skillnad för oss! Tappningen för att få ihop dessa flaskor var minst sagt kaotisk. Som bäst fick vi ut 60% godkänt fyllda flaskor av de som skickades in i maskinen. Ett ganska stort svinn med andra ord…..

Efter åtskilliga nya försök från leverantören tas slutligen beslut om att tillverkarna från Italien måste komma hit för att få rätt på maskinen. Vad händer då? CORONA! Norra Italien i karantän….

Där står vi nu……….

Tre tankar fulla med öl som vi inte kan tappa upp på flaska. Väntar på besked från leverantören, väntar på besked från italienarna, vänta, vänta, vänta. Det är i alla fall något vi har lärt oss.

Frågan är om det ändå inte varit lättare att tjäna några kronor på Toms musikkarriär istället? Men än ger vi inte upp, tids nog ska ni få njuta av vår goda öl, inspirerande ölprovningar och festliga konferenser ute på vackra Assartorps Säteri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RSS
Follow by Email
Instagram